Københavns Lufthavne A/S, København DanmarkCityringen Metro – Kongens Nytorv, Køpenhavn, Danmark

Cityringen Metro

Opgaven løst

  • Etablering af 85 stk. jet grout pæle I kælder med begrænset loftshøjde
  • Succesfuld understøtning af gammel bygning
  • Forebygge sætninger som følge af TBM tunneleringsarbejdet.

Projektet

Cityringen metro er den nye 15.5 km lange metro linje i København. Den nye metrolinje består af 2 borede tunneller med en diameter på 5,78 m diameter og passerer både Københavns og Frederiksberg kommuner. Cityringen får 17 nye underjordiske stationer.

Udfordringen

Ved en af de nye stationer er der en speciel situation. De nye tunneller skal bores lige over de eksisterende metrotunneller og tæt under fundamenter på den gamle Magasin bygning på Kongens Nytorv. Forundersøgelse har vist at der er brug for ekstra sikring af jordbunden for at undgå sætninger under de nærliggende bygninger inden de nye tunneller skal bores (TBM).

Løsningen

Der blev etableret 85 stk. jet grout pæle fra Magasins kælder og til overside af københavnerkalken. Pælene som er mellem 7 og 12 meter understøtter de eksisterende fundamenter. Nogle af pælene blev efterfølgende delvis gennemboret af TBM men gav stabilitet i jorden og modvirkede sætninger I forbindelse med borearbejderne.

“Vores kunde er meget tilfreds og det er vi også, nu hvor den mest udfordrende strækning af tunnellerne for Cityringen er udført med succes.”

Technical Manager, Copenhagen Metro Team