Københavns Lufthavne A/S, København DanmarkCityringen Metro – Kongens Nytorv, Køpenhavn, Danmark

Cityringen Metro

Opgaven løst

  • Boring af i alt 63 horisontale borehuller med høje krav til præcision.
  • Udførelse af grouting i jorden under aktuelle bygninger indtil stillede krav om jordtryk og hævning var opnået
  • Kompensationsgrouting under TBM borearbejde og efterfølgende grouting for at sikre mod skader på bygninger.

Projektet

Cityringen metro er den nye 15.5 km lange metro linje i København. Den nye metrolinje består af 2 borede tunneller med en diameter på 5,78 m diameter og passerer både Københavns og Frederiksberg kommuner. Cityringen får 17 nye underjordiske stationer.

Udfordringen

Ved en af de nye stationer er der en speciel situation. De nye tunneller skal bores lige over de eksisterende metrotunneller og tæt under fundamenter på den gamle Magasin bygning på Kongens Nytorv samt Lille Kongensgade 6-10. Forundersøgelse har vist at der er brug for ekstra sikring af jordbunden for at undgå sætninger under de nærliggende bygninger inden de nye tunneller skal bores (TBM).

Løsningen

Via 63 stk. horisontale boringer blev der installeret injektionsrør under de eksisterende bygninger. Efter installering blev der med groutet med passende tryk, indtil der i bygningerne registreres hævninger på mellem 1-3 mm. Da TBM efterfølgende borede de nye tunneller var grænsen for tilladte sætninger 1 mm. Ved overskridelse blev der udført meget præcis kompensationsgrouting.

“Vi er meget tilfredse med den valgte løsning. Arbejdet blev udført hurtigt og effektivt og afleveret til aftalt tid og pris.”

Technical Manager, Copenhagen Metro Team