Boring af i alt 63 horisontale borehuller med høje krav til præcision.

Metro Cityringen København Compensation Grouting

Projektet

Cityringen metro er den nye 15.5 km lange metrolinje i København. Den nye metrolinje består af 2 borede tunneller med en diameter på 5,78 m diameter og passerer både Københavns og Frederiksberg kommuner. Cityringen får 17 nye underjordiske stationer.

Udfordringen

Ved en af de nye stationer er der en særlig udfordrende situation. De nye tunneller skal bores lige over de eksisterende metrotunneller og tæt under fundamenter på den gamle Magasinbygning på Kongens Nytorv samt Lille Kongensgade 6-10. Forundersøgelse har vist, at der er brug for ekstra sikring af jordbunden for at undgå sætninger under de nærliggende bygninger, inden de nye tunneller skal bores (TBM).

Løsningen

Via 63 stk. horisontale boringer blev der installeret injektionsrør under de eksisterende bygninger. Efter installering blev der groutet med passende tryk, indtil der i bygningerne registreres hævninger på mellem 1-3 mm. Da TBM efterfølgende borede de nye tunneller var grænsen for tilladte sætninger 1 mm. Ved overskridelse blev der udført meget præcis kompensationsgrouting.

Projekt-info

Ejer(e)

Metroselskabet A/S

Keller forretningsenhed(er)

Keller Funderingsteknik Danmark Aps
Keller Grundbau GmbH

Hovedentreprenør(er)

Copenhagen Metro Team I/S ved Salini Impregilo 

Infoblad Metro Cityringen København Compensation Grouting